Zonnepanelen zijn ‘hot’ en daarom overspoelen prijsvechters de Nederlandse aanbiedersmarkt. China domineert de productiemarkt, maar er wordt regelmatig getornd aan de kwaliteit van zonnepanelen. Hoe ben je als ondernemer zeker van kwaliteit de op lange termijn? Eneco’s Peter Paul Weeda legt uit.
Zonnepanelen hebben een hoger risicoprofiel dan gemiddeld. Leg eens uit.
Weeda: “Fabrikanten van zonnepanelen staan onder druk omdat ze, vanwege overproductie en almaar dalende prijzen, verlies lijden. Om kosten te reduceren wordt er soms gekozen voor materialen en componenten van mindere kwaliteit. Er worden in de sector bochtjes afgesneden, wat aan de buitenkant van het paneel niet te zien is. Het is nog steeds een onvolwassen markt, onvergelijkbaar met bijvoorbeeld de auto-industrie. Maar als zonnepanelen goed gemaakt zijn, dan zijn het wel degelijk betrouwbare producten, die de product – en opbrengstgaranties waar kunnen maken”.
Jullie werken met de Chinese leveranciers Astronergy, CSUN en Yingli. Hoe controleren jullie deze partijen?
Weeda: “We zijn met deze leveranciers in gesprek gegaan over de kwaliteit, garanties en leveringsvoorwaarden. We zijn aanvullende garantievoorwaarden overeen gekomen in aanvulling op de standaardkwaliteit en garanties. Het is niet gemakkelijk om op grote afstand de naleving ervan regulier te controleren. Daarom doet een lokale agent voor ons in China fabriekscontroles. Welke materialen worden gebruikt? Voldoet het product aan onze eisen? Hoe zit met de condities in de fabriek? Staan de testapparaten in de productie goed afgesteld? Ze rapporteren aan ons daarover. Ook kopen we in via groothandelaren zoals IBC Solar en Energiebau. Zij hebben zelf ook personeel gedetacheerd die fabriekscontroles uitvoeren”.
Wat bieden jullie wat andere partijen niet bieden?
Weeda: “In Nederland kiezen consumenten meer op prijs dan op kwaliteit in vergelijking met bijvoorbeeld België en Duitsland. Er zijn in Nederland meer dan 800 aanbieders van zonnepanelen en veel daarvan zijn kleinere installateurs of webshops die concurreren op prijs. Velen weten niet welke kwaliteit ze leveren. De ervaring leert dat het ene zonnepaneel het andere niet is, terwijl ze vergelijkbare specificaties hebben en hetzelfde merk. Een zonnepaneel via de groothandel kan zelfs kwalitatief beter zijn dan het standaardproduct van de fabrikant. We vinden het daarom belangrijk om continu te blijven controleren. We weten ook dat niet ieder risico is uit te sluiten. Maar als zich problemen met onze producten voor doen, dan gaan wij daar wél voor staan”.
Sinds 6 juni is er een invoerheffing van toepassing op de zonnepanelen afkomstig uit China. Heeft dit invloed op jullie leveranciers?
Weeda: “We zijn ons nu aan het oriënteren op leveranciers die geen last van deze invoerheffing hebben. Daar willen we graag zaken mee doen. Recentelijk is er op het dak een Audi-fabriek in Brussel een zonne-energie installatie van 3,6 megawattpiek geplaatst. De zonnepanelen waren voor een groot deel afkomstig van de Noorse partij REC, die de productie in Singapore laat doen. We zijn dus de portefeuille aan het heroverwegen”.
Algemene Inschrijving Nieuwsbrief
Zonnepanelen van Eneco
Met een investering in zonnepanelen begin je direct met opwekken en met besparen op energie. Een gemiddeld systeem kan, met de huidige fiscale voordelen en afhankelijk van het investeringsbedrag, al binnen 5 jaar worden terugverdiend. Op het product Zon & Zeker zit zelfs een verzekering onder de garantie, zowel op de zonnepanelen en omvormer. Lees op de website van Eneco meer over zonnepanelen.
Peter Paul Weeda is directeur zonne-energie Nederland bij Eneco. Namens Eneco laat hij in een reeks bijdragen zien hoe ondernemers baat kunnen hebben bij duurzaam ondernemen. Eneco is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl